Най-малко 2-ма души бяха убити при стрелба пред синагогата в източния германски

...
Най-малко 2-ма души бяха убити при стрелба пред синагогата в източния германски
Коментари Харесай

Нападател взе на прицел евреи в Германия

Най-малко 2-ма души бяха убити при пукотевица пред синагогата в източния немски град Хале, провинция Саксония-Анхалт, съобщи Би Би Си, като цитира локалната полиция. Ръчна граната е хвърлена в еврейското гробище в града, а по-късно пукотевица е открита и в Ландсберг, който се намира на към 15 км от Хале. Полицията е арестувала един човек, само че търси и втори, за който се счита, че е съумял да избяга от региона на мястото на престъплението с транспортно средство. До публицистичното привършване на броя нямаше повече детайлности за арестувания и дали той е нападателят. Не бяха разпознати и жертвите. Говорител на немското Министерство на вътрешните работи съобщи, че претекстовете за нападенията не са известни. Не е изключено офанзивата да е дело на десни екстремисти. Федерални прокурори са поели следствието на стрелбата, което съгласно немското законодателство значи, че има подозрения за тероризъм, написа сп. " Шпигел ". 

Нападенията са осъществени точно на Йом Кипур - най-големия празник в юдейския календар и Ден на опрощаване на греховете. По време на стрелбата храмът е бил цялостен с хора поради празника, разказа пред " Дойче веле " Макс Привороцки, който е началник на еврейската общественост в Хале. Той твърди, че нападателят се е опитал да влезе в синагогата. " Тежковъоръженият нападател с каска се опита да стреля през нашите порти ". 

Свидетели описват, че стрелецът е бил облечен в камуфлажна униформа и е носел няколко оръжия. Нападателят стрелял и от ресторант за дюнери, намиращ се наоколо до религиозния храм в Хале. Кметът на Ландсберг пък съобщи, че   двама души са заподозрени за офанзивата в Хале. Те са откраднали автомобил и са се насочили по автомагистрала към Мюнхен. Полицията призова живеещите или работещите в региона както на синагогата, по този начин и на гробището в Хале да не излизат от постройките, в които се намират.  Централната железопътна гара в града беше затворена след стрелбата. Незабавно е засилена защитата към синагогите в Германия.

КАРЕ - ЗАГРИЖЕНОСТ

Към момента няма данни за потърпевши български жители при стрелбата в град Хале в Германия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в София. Според посолството в Берлин немските управляващи още не са оповестили самоличността на двете жертви, както и претекстовете за закононарушението. Българското представителство в Берлин е по отношение на немските управляващи, следи ситуацията и при нужда е готово да окаже подпомагане.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР